Bahasa

Kumpulan Pidato Bahasa Jawa Tentang Lingkungan

pidato bahasa jawa tentang lingkungan – Dalam berbagai kesempatan, penting bagi kita untuk merenungkan urgensi lingkungan hidup yang semakin terpinggirkan. Salah satu cara yang efektif untuk menyuarakan kepedulian terhadap lingkungan adalah melalui pidato. Pidato, sebagai sarana komunikasi yang kuat, mampu menggugah kesadaran dan menginspirasi tindakan nyata untuk melindungi bumi yang kita tempati.

Dalam ranah bahasa Jawa, pidato-pidato tentang lingkungan memiliki kekuatan untuk menyentuh hati, mengajak, dan menggerakkan orang-orang untuk bertindak demi kelestarian alam yang semakin rentan terhadap berbagai ancaman.

Berikut adalah contoh-contoh pidato dalam Bahasa Jawa tentang lingkungan beserta judulnya:

1. “Kanggo Naliko Bumi Kita: Wastanipun Kulo Marang Lingkungan”

Sugeng rawuh ing sarengetipun ingkang waras, para hadirin lan hadiratipun ingkang asri. Gusti Allah ingkang maha kaya makasukaning bumi iki, Amargi nyipta jagad iki supaya sampurna lan becik kangge kita kabeh. Salam winiwining paring samodra, salam kudu dipunuwuh, salam babar, rasa sedulur-seduluripun saged kedah dipun pakusumahaken.

Ana peparingane bumi iki, pados ora beda, saged ngawe kaula kanggo saged nganggepi. Ingkang pengin kawruh kanthi ngelesake bab alam, aku sarujuk mboten ngusul. Nyatane, alam ora beda karo kita kabeh, alam ngajak kita kabeh kanggo gingsir, ngewaru, lan nyawiji. Wonten ing sajrone peparingane iki, tegese nyekel ati lan mantab iku penting.

Lingkungan iki wus akèh sing kudu dipun tindakaken. Sampun saklawase, kasil kita nggarap, kudu bisa kita lestarikan. Wus ana conto-conto ananging aku ngersa perlu kanggo nganggepi sing luwih serius, ngadegake perilaku kang ngedamel lan nambahke kesadaran. Manawa, kita kabeh bisa nduwe ati nuwuh dumateng bumi iki, kudu senajan wus lewih saking setengah suku abad, kita wes nambahke jejeran pembangunan sing ora gampang. Mulane, babaganipun, kita kedah uga ngaturaken waktune supaya kita bisa balikake lan mlebu menyang bumi.

Salam akhiripun, wonten peparingane iki, kita kedah saged aringis kanggo kedah nguripi. Ingkang sampun sinau, ingkang sampun ngerti, lan ingkang sampun ningali kasunyatanipun, sami saged ndeleng babagan saged kudu nindakake. Mugi, Gusti Allah seneng, lan amargi kasunyataning ngersa kang nggadhahi alam, kita kabeh bisa nyuwun sejen.

Sugeng riyadi saking pangaksami, salam satuhune, salam sedulur-seduluripun, kangge nambah perbeneran bumi iki, kangge kasejahteraan kita kabeh.

Matur nuwun.

Baca juga :  Contoh Pidato Bahasa Sunda Tentang Sopan Santun

2. “Tetenger Lingkungan, Tetenger Kita Semua”

Sugeng rawuh ing sarengatipun para hadirin lan hadirat ingkang asri. Salam winiwining paring samodra, salam kanthi kedah dipunuwuh, salam sedulur-seduluripun. Ingkang pengin kulawargan, urip lan tetenger kita kabeh, ingkang ngembangake sajroning jagad iki.

Lingkungan ora beda karo kita kabeh. Lingkungan iku ora sekedar pohong, gunung, utawi samodra kanggo dielus-elus. Lingkungan iku rumiyinira kita, padha-kita. Apa sing kita nampa saka lingkungan, yaiku saka budaya lan kasejahteraan kita. Nanging, ing tengah kesibukan kita, sering kita abati, sering kita tindakake tindakan sing ora bakal manutake bali kang kita arepake.

Contone, limbah sing kita goleki tiap dina. Ana plastik sing dibuang maring sungai, gedhong alam sing kedadeyan karo sampah-sampah plastik, lan atos liya-liyane. Iki ora cuman akeh ngganggu keseimbangan alam, nanging uga nyeret anane kita kabeh. Babaganipun, kita kedah nindakake tindakan konkret kanggo ngurangi limbah, nggawe pemilahan sampah, lan nambah kesadaran kanthi nyelaraskan ulah kita karo alam.

Lingkungan ora mung nuntut tindakan saka individu, nanging ogé tindakan kolektif. Nganti saiki, perlu kita saged awujud kasejahteraan umum kang ngandhapake kaaturipun. Nanging nganti kapan, kanggo ngendi kita saged nindakake?

Ing ngendi putune panggone kita? Kita sing kedah ngarepake, nggawe perubahan. Senajan luwih saking setengah suku abad kita tindakake pembangunan kang pesat, namung sampeyan kabeh, kita saged nyedya, sing pada rumiyinira, woning kang nduwe tanpa ruwet, ingkang ndadekake rumiyinira kita kabeh. Ing waktos iki, marang kita, marang generasi-generasi saiki, saged nggawe pangerten supaya kasejahteraan kita ora mung diukur saka kemakmuran materi, nanging uga saka kelestarian alam.

Mugi kula bisa nerusake panyumbang sajian, lan mugi panyumbang iki bisa sedaya ngelingake kita kabeh. Matur nuwun.

Baca juga: Pengertian Pidato Persuasif Beserta Dengan Contohnya

3. “Pupuh: Wisesa Alam, Pethuk Urip”

Sugeng rawuh ing sarengatipun para hadirin lan hadirat ingkang asri. Salam pangaksami, salam winiwining paring samodra, salam kanthi kedah dipunuwuh, salam babar, rasa sedulur-seduluripun saged kedah dipun pakusumahaken.

Ingkang pengin kula ucapake marang kita kabeh ing sarengatipun pethuk urip lan wisesa alam iki. Wisesa alam iku bakal kita tau, bakal kita nikmati, lan bakal rumiyinira. Ing wong kang tansah ana ing bumi iki, ngertosake prinsip-prinsip saka wisesa alam, yaiku babagan penting kang kudu dipun uwuhake.

Wisesa alam ora cuma sawetara hawa, lan buana, nanging uga sawetara nyata sing ora bisa ditinggalake tanpa siji punika nyeret babagan bumi iki, sing ana marang kita kabeh. Wisane, kita saged ngerteni, sederek sadaya, yen kersa kasejahteraan, keseimbangan, lan keberlanjutan urip kita kudu diuripake marang wisesa alam.

Baca juga :  Contoh Pidato Bahasa Sunda Singkat Dengan Berbagai Tema

Nanging, ora sembarang wong bisa ngaturaken wisesa alam, alam iki bakal tetep aman ing handhapake Gusti Allah, ingkang nyipta jagad iki. Perlu nate lan kersaning manusia kanggo mbaturaken lan nglestarike alam. Ingkang pengin kita pesenggiri, kanggo sederek sadaya, yaiku pangertenan sing butuh dipun gerakake.

Pethuk urip iki ora sekedar babagan ngawali budaya, nanging uga cara ngawuri lan ngatasi setiap panggonan kita ing jagad iki. Ingkang rumiyinira kita, ingkang ngelmuaken lan ngaresikaken urip kita, mung bisa dipun caketake yèn kita bisa nggawe kawruh lan kesadaran sing mboten nglestarike alam, rumiyinira kita kabeh bakal kaget, bakal resah.

Ana rasa kasuwun saking pangaksami marang kita kabeh, saged dipun pangesteni marang wisesa alam lan ngaturaken kawruh marang cara urip kita supaya tetep nggandheng marang alam. Mugi kula bisa nerusake panyumbang sajian, lan mugi panyumbang iki bisa sedaya ngelingake kita kabeh. Matur nuwun.

4. “Bhinneka Tunggal Ika: Kalawan Prawiyataning Lingkungan”

Sugeng rawuh ing sarengatipun para hadirin lan hadirat ingkang asri. Salam pangaksami, salam winiwining paring samodra, salam kanthi kedah dipunuwuh, salam sedulur-seduluripun.

Bhinneka Tunggal Ika, peparingan resmi iki tegese yen woning-woning kang beda-beda, pituduhaken wonten ing bumi iki, lan punika, ora mung kudu dihormati, nanging kudu disetujoni. Ing bumi iki, wonten kejaba-kejabaan saka jagad iki sing antaraning samodra saka saben penjuru jagad iki. Wonten gunung-gunung kang sigra tangi banjur nggandheng woning-woning, lan wonten tanah-tanah sing subur banjur nyedhaki panjenengan.

Contone, budaya sing beda-beda saka suku lan agama. Iki wujud bhinneka ing bumi iki. Nanging, wonten hal-hal sing padha kang bisa ngupayake, padha kang bisa nyekel, kang bisa nindakake kesejahteraan sami.

Prawiyataning lingkungan kedah nate wonten ing hati para wong. Supaya keberagaman iki bisa nyenengaken, bakal ditindakake saka kita kabeh, nganti ngerti lan ngerti. Lingkungan ora beda, lan sami mboten njupuk manfaat saka alam iki. Iki uga arahan kang saestu kang bisa mengayomi kita kabeh, kang bisa nglestarake bumi iki kang wis reta ingkang luwih saking setengah suku abad terakhir.

Kita mesti nyipta kawruh lan pangerten babagan cara ngurus lingkungan. Araning sejatine, wonten rega marang wonten saka bumi iki. Ngendi sing bakal urip ing pedhotan tanpa iki? Ing saperlu kanggo mbantu, kita kedah nggawa perilaku kang saged nambah kesadaran lan kepekaan marang lingkungan.

Baca juga :  Contoh Pidato Bahasa Jawa Tentang Akhlak

Lingkungan ora beda, ingkang kudu dipun traktir bali lan ditempelake wonten saka kearifan lokal kang adil, wasta kahananing kita kabeh. Sajrone, bakal adil lan sing kedah dipun kateni kang butuh iki, sajrone bakal nyeret anane kita kabeh. Ingkang nggalangi kita, sing nggawe kita sadar, yen kita kabeh pengin mburi.

Salam akhiripun, mugi kita kabeh bisa nindakake panyumbang sajian, lan mugi panyumbang iki bisa sedaya ngelingake kita kabeh. Matur nuwun.

5. “Rasa Kasuwun: Ngapura Bumi Kita”

Sugeng rawuh ing sarengatipun para hadirin lan hadirat ingkang asri. Salam pangaksami, salam winiwining paring samodra, salam kanthi kedah dipunuwuh, salam sedulur-seduluripun.

Kula nate, wusiku peparingan, mboten mung bali, nanging mboten ingkang badhe dibabat. Kula perlu ngaku marang kita kabeh yen kita panginum sareng, ingkang ana ing bumi iki. Yen kita senajan wus banyu, pangan, lan udan kang mboten ngendika yen punika kawruh saking bumi, pituduhaken tindakan kita kabeh kang ora becik.

Rasa kasuwun, yaiku ati nuwun ingkang kudu kita dadakake marang bumi. Ana ing rasa kasuwun, rasa nrima, lan rasa tanggap ingkang kedah kita amarga ing bumi kita. Rasa kasuwun iki, yaiku cara putune panggone kita, cara balikake marang bumi kang dahat kanggo dawuh kita nganti punika, kita kedah nggawe cara dadi putra lan putri kang nate marang bumi.

Ngapura bumi iki yaiku tugas utama kita kabeh. Ana pangertenan kang bakal badhe kita kabeh saged kerja bakti nganggepi pangapuraan bumi iki. Nyuwun kasuwun saka bumi, nyuwun kasuwun saking samodra, ingkang tansah ngabulaken kita.

Pangabektenipun, kita kedah ngaturaken perilaku lan amal kita marang bumi. Bumi iki ora sekedar panggonan, nanging dadi sajrone kita kabeh, sajroning nyawa kita, sajroning anak cucu kita sawijining. Kita mboten bisa mlebu menyang bumi lajeng terus wisesa alam iki yen kita mboten bisa ngalami cara ngurus lan nguri-uri bumi iki.

Sugeng riyadi saking pangaksami marang kita kabeh, salam sedulur, lan salam kasuwun saking bumi ingkang rumiyinira kita kabeh. Semoga kula bisa nerusake panyumbang sajian, lan mugi panyumbang iki bisa sedaya ngelingake kita kabeh. Matur nuwun.

Dalam kesimpulannya, pidato dalam Bahasa Jawa mengenai lingkungan memegang peran penting dalam membangkitkan kesadaran akan perlunya menjaga alam. Bahasa Jawa yang kaya akan nilai dan ungkapan, melalui pidato-pidato semacam ini, mampu menyentuh hati dan pikiran para pendengar untuk bertindak dalam memelihara kelestarian alam.

Dengan kata-kata yang sarat makna dan kearifan, pidato-pidato semacam ini menjadi panggilan untuk bertindak bersama demi masa depan yang lestari bagi bumi tempat kita tinggal.

Semoga contoh-contoh ini bisa memberikan gambaran tentang bagaimana pidato dalam Bahasa Jawa tentang lingkungan bisa disusun

Related Articles

Back to top button

Fatal error: Uncaught ErrorException: md5_file(/home/u0201324/public_html/pengetahuan.id/wp-content/litespeed/css/6742162a72534bdcc3950d4e2cf458d2.css.tmp): failed to open stream: No such file or directory in /home/u0201324/public_html/pengetahuan.id/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php:130 Stack trace: #0 [internal function]: litespeed_exception_handler(2, 'md5_file(/home/...', '/home/u0201324/...', 130, Array) #1 /home/u0201324/public_html/pengetahuan.id/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php(130): md5_file('/home/u0201324/...') #2 /home/u0201324/public_html/pengetahuan.id/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(837): LiteSpeed\Optimizer->serve('https://www.pen...', 'css', true, Array) #3 /home/u0201324/public_html/pengetahuan.id/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(330): LiteSpeed\Optimize->_build_hash_url(Array) #4 /home/u0201324/public_html/pengetahuan.id/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimize.cls.php(264): LiteSpeed\Optimize->_optimize in /home/u0201324/public_html/pengetahuan.id/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/optimizer.cls.php on line 130